torsdag 25 juni 2015

Mesa, från deponi till kaj

Mesa är benämningen för ett slam huvudsakligen bestående av kalciumkarbonat, CaCO3, som bildas vid kausticering av grönlut. Kalcinering av mesa sker i mesaugnar genom torkning och upphettning av mesan till ca 1100 oC varvid kalciumkarbonatet omvandlas till bränd kalk (CaO). Den mesa som mesaugnen inte har kapacitet att ombränna läggs upp på deponi. Fabriken i Karlsborg lägger upp det på industritippen. Just nu finns det ovanligt mycket mesa deponerad. Enligt uppgift kan det röra sig om upp till 150.000 ton.

Mesan vägs innan den körs till tippen och BillerudKorsnäs betalar en deponiavgift för detta. När mesan som i det här fallet körs bort från tippen vägs det igen och deponiavgiften återbetalas. Det ligger säkert en hel del bundet kapital i mesahögarna på tippen.


Enligt uppgift ska det skickas ca 12.000 ton med båt till SMA's kalkverk i Sandarne. Den första skeppningen blir fredag 26/6. För att göra lastningen av båten effektiv måste mesan lägga upp på Fabrikskajen så kranen har en hög att ösa ifrån. Under ett par dagar har det pågått transport från tipp till kaj.





Hela kajen ser just nu lika vit ut som som på vintern. På tisdag nästa vecka ska det lastas massa här. Det blir intressant att se hur man blir av med all mesasörja. En del kommer säkert att rinna över kajkanten men det är ingen större katastrof, det höjer Ph-värdet lokalt under en kort tid.








Här finns en video på YouTube  Mesa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar