torsdag 9 juli 2015

Massaved, Flis och Mesa Vecka 29

På tisdag kommer SILVA in med massaved och flis från Skulte. Det tar väl ett dygn att lossa den och sen ska kajen rengöras för på torsdag ska GRONA BIESSUM lasta 4900 ton mesa som ska iväg till Uppland. Det blir många lastbilslass från tippen där mesan ligger till kaj. Det blir en utmaning för stuveriet att hinna köra fram mesan.

Den här gången ska inte mesan brännas om till kalk utan mest troligt spridas ut på åkrana i Mälardalen. Köpare är enligt uppgift MEWAB, ett företag i jordbruksbranchen. MEWAB skriver på sin hemsida "Alla grödor behöver näring för att ge en god skörd. Genom att sprida kalk på åkrarna blir det lättare för växten att ta tillvara på den näring som finns i marken. Det är något som vi på Mewab har gjort sedan början av 80-talet."

Mewab har en anläggning i Huddinge och det är troligtvis dit mesan ska transporteras från Hargs Hamn där båten ska lossas.

Under veckan ska det dessutom lastas massa på ett antal bilar så det kan nog bli lite trångt på kajen periodvis med all trafik.

Det var planerat en massabåt under veckan men den är flyttad till måndag den 20/7. DINTELBORG kommer in på måndag för att lasta ca 3000 ton massa och papper till Spanien.

DINTELBORG  (LOA 133 m, 8867 DWT) är väl mest känd för när hon tog med sig Armbågens fyr in till Stockholm 2009. Läs mer här Ålandsbloggen
Året innan Armbågens fyr strök med var DINTELBORG inblandad i en incident som medförde att STENA DANICA gick på grund.  Haverikommissionen riktar kritik mot alla inblandade i Stena Danicas grundstötning

2011 uppstod en brand på bryggan på DINTELBORG utanför USA's kust och hon förlorade all el och framdrivning. Fick i hårt väder bogseras in till hamn fullastad med stål från Oxelsösund

Rescuing the M/V DINTELBORG

Vi får väl hoppas att DINTELBORG inte har en fyr eller full styrman med sig när hon kommer in till Karlsborg.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar