lördag 19 september 2015

NOSSAN

Thunbolagens fartyg NOSSAN som besökt Karlsborg vid några tillfällen tidigare gick på grund i Trollhättekanal i november förra året. Nu har haverirapporten från händelsen publicerats. Här kan man snacka om att en lite tuva stjälper stort lass.

En liten kulventil vars enda uppgift var att göra det möjligt att byta en manometer gjorde att styrtrycket till varvtalsregulatorn försvann och maskinen gick ned på tomgång. NOSSAN förlorade styrförmåga och körde in i kanalkanten.

"Torrlastfartyget NOSSAN var på nordgående i Trollhätte kanal med vakthavande styrman och lots på bryggan. Samtidigt var den tekniska chefen sysselsatt med underhållsarbete i maskinrummet. Han monterade bort en skyddskåpa på huvudmaskinen, böjde sig ner och lade ner skyddskåpan på durken samt reste sig därefter och började göra rent under skyddskåpan. Sannolikt kom han i detta skede åt kulventilen för manöverluften till regulatorn utan att märka det så att den öppnade sig lite och började läcka luft. Detta resulterade i att tryckluftssignalen till huvudmotorns varvtalsregulator påverkades och huvudmaskinens varvtal ändrades. " 



Länk till haverirapporten

NOSSAN i Karlsborg

NOSSAN på grund i Trollhättekanal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar