onsdag 20 maj 2015

Stor båt, liten last

På lördag kommer en större båt in till Karlsborg. VICTORIABORG med sina DWT 9900 är den näst största båt som varit in efter muddringen. Bara RIKE (som kom med transformatorn) med 12653 DWT är större. VICTORIABORG kommer närmast från Herøya i Norge, antagligen tom. Hon lastar 2000 ton massa till Turkiet. Det blir säkert fler samlastningar på väg ned till Medelhavet.

Det finns en vädjan från Karlsborg till rederierna att fartyg i den storleken ska ha fyllt på ballastvatten för att underlätta lastningen. Hamnkranen har svårt att nå längst ut när fartygen ligger för högt.

VICTORIABORG har inte varit in tidigare till Karlsborg men hennes två systrar VANCOUVERBORG och VIRGINIABORG har varit här flera gånger före muddringen. Senast var den 15/3 2008 då VANCOUVERBORG lastade ca 2000 ton massa till Turkiet. Då var leddjupsgåendet redan nedsatt till 5,7 meter. När sen riktvärdet för max LOA minskades till 120 meter blev det stopp för de fartygen

De flesta fartyg har någon liten historia att berätta. I december 2013 föll en besättningsman av VICTORIABORG i Keltiska havet. VICTORIABORG, fullastad med stål,  fick roderproblem och var tvungen att begära assistans.  Bogserbåten Christos XXII tog VICTORIABORG på släp och lyckades tillsammans med andra bogserbåtar få in henne till Saint-Malo.


Som det framgår av bilderna på Tugspotters var det inte ett enkelt uppdrag men bärgarlönen för att rädda en fullastad 10.000 tonnare ger nog en ganska bra timpenning för uppdraget.

Bilder finns på
Tugspotters

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar