tisdag 31 januari 2017

Fiberbankar

I slutet på september 2015 kom SGU's (Statens Geologiska Undersökning) forskningsfartyg OCEAN SURVEYOR till Karlsborg.





























Anledningen till besöket var som Länsstyrelsen i Norrbotten skriver på sin hemsida "ett led i projektet "Fiberbankar i Norrland" som Länsstyrelserna i Gävleborgs, Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län genomför tillsammans med SGU - Statens Geologiska undersökning"

Inventering av fiberbankar i Norrbotten

Vad är då fiberbankar? SGU beskriver det så här

Massaindustrin har gett ifrån sig stora mängder träfibrer och processkemikalier från de olika
utsläppskällorna vid Sveriges östkust. Fibrerna och föroreningar som är bundna till dem, ligger idag ackumulerade utanför eller nedströms de olika utsläppskällorna och bildar så kallade fiberbankar och fiberrika sediment. Massaindustrin har gett ifrån sig stora mängder träfibrer och processkemikalier som idag ligger på bottnarna i recipienterna dit avloppsvattnet släpptes ut, oftast orenat. Fibrerna och till dem bundna föroreningar ligger idag ackumulerade utanför de olika utsläppskällorna. Norrland har från 1800-talets mitt fram till 1900-talets senare hälft, haft en blomstrande skogsindustri med ett flertal pappers- och massafabriker, träsliperier och sågverk. Denna industri bidrog till en levande kulturbygd, men också till rester i form av förorenade områden.
Den snabba landhöjningen i denna del av Sverige medför att problemen inte kommer att försvinna utan bankarna kommer att utsättas för erosion i form av vågor och vind. Erosion av det fiberhaltiga bottenmaterialet kan bidra till att föroreningar som ligger begravda riskerar att spridas. Problemet med fiber och barkrester i havet är att de förbrukar mycket syre och resulterar i syrefattiga områden. Detta i sin tur påverkar bottenfauna, fiskar och andra djur som lever i havet

Fiberbank: Ett sedimentlager som nästan enbart är uppbyggt av fibrer (träfibrer som har bearbetats i produktion, framför allt massafibrer för pappers- eller boardtillverkning). En fiberbank finns ofta nära utsläppskällan och har många gånger en uppstickande form under vattenytan.
Fiberrika sediment: Ett bottenområde med naturliga sediment som har ett tydligt innehåll av fibrer eller trä- och barkflis. Fiberrika sediment är ofta utspridda över en större yta än fiberbankar och kan hittas längre bort från utsläppskällan.


OCEAN SURVEYOR parkerade vid sågkajen och låg där största del av tiden hon var i Karlsborg. Även om hon var ut på ett par uppdrag ute på fjärden var det lilla undersökningsbåten UGGLAN som var  mest i farten.





Det var gamla synder de letade efter. Antagligen går det inte att göra något åt det men genom en kartläggning vet man var det kan uppstå problem.  Några fiberbankar hittade dom inte men en hel del fiberrika sediment vilket var ganska väntat. Så här beskrivs området kring Karlsborg i rapporten:

Under de senaste decennierna har massa- och pappersindustrin satsat stora pengar på att minska utsläpp till vatten och luft. En del investeringar har varit processmässigt fördelaktiga och gett minskade kostnader. Andra investeringar har varit tvingande av myndigheternas utsläppskrav. Många av de tvingande investeringarna har varit rätt tuffa att ta för industrin och naturligtvis ställs dessa mot lönsamheten att driva fabrikerna vidare. 
Nu har rapporten från SGU's undersökning publicerats. Hela rapporten finns att läsa HÄR Ett klipp från rapporten. Se karta längre ned för områdesbeteckning..
Det känns ju lite märkligt att de högsta halterna av arsenik, kadmium, krom och koppar ligger så långt öster om fabriken. Kan utsläppen ha kommit från renseriet? Kanske råvaran var förorenad då?
Jag tolkar i alla fall rapporten som att det går att simma lugnt i havet kring fabriken. Även om en del halter anges ha tydliga avvikelser från jämförvärden ligger de fortfarande långt under de gränser som bedöms som hälsovådliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar